O TURSKA

Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti)

Osnivanje: 1923

Jezik: Turski (upotreba latiničnog pisma)

Zastava: Crvena pozadina sa belim polumesecom i belom zvezdom u sredini.

Nacionalna himna: İstiklal Marşı (Himna nezavisnosti)

Glavni grad: Ankara

Valuta: Turska lira

Lokacija: Republika Turska je država na severnoj polulopti, na dodirnoj tački Evropskog i Azijskog kontinenta. Glavni deo državne teritorije nalazi se na Anadolijskom poluostrvu, a ostatak se nalazi na Traheji koja se nastavlja na Balkanski poluotok. Tri ivice države okružene su Mediteranskim morem, Crnim morem, kao i moreuzom, Marmarskim i Egejskim morem koji povezuju dva prethodno navedena mora.

Površina: 814 578 kvadratnih kilometara (314 500 kvadratnih milja)

3% od ukupne površine je na Evropskom kontinentu

97% od ukupne površine je na Azijskom kontinentu

Stanovništvo: Ukupan broj stanovnika iznosi 72.561.312 po popisu od 1. decembra 2008.god. (izvor: http://www.tuik.gov.tr)

Pozivni broj: (+90)

Električni napon: 220 Volti

Vreme: Lokalno vreme je GMT+2 časa. Vremenska zona je ista u celoj državi (sedam sati unapred u odnosu na standardno vreme istočne SAD-a)

Težina i mere: Metrički sistem i kilogrami

Službeni dani u Republici Turskoj:

– Nova Godina: 1. Januar

– Nacionalna Suvjerenost i Dan dece: 23. April

– Dan rada i solidarnosti: 1. Maj

– Ataturk komemoracija i Dan mladih i sporta: 19. Maj

– Dan pobede: 30. August

– Ramazanski Bajram (Festival prekidanja posta): (2010), 9-11. Septembar

– Dan Republike: 29. Oktobar

– Kurban Bajram (Festival žrtve): (2010), 16-19. Novembar


 

Mesta u kojima se nalaze bolnice grupe Medical Park Hospitals:

ISTANBUL

Nalazi se u centru Staroga Sveta, Istanbul je jedan od velikih svetskih gradova poznat po svom istorijskom značaju i prekrasnim slikovitim lepotama. Jedini je grad na svetu koji se rasprostire na dva kontinenta: smešten je na tački gde su Azija i Evropa odvojeni uskim prolazom – Bosforom. Istanbul ima iatoriju staru preko 2500 godina i, otkad je uspostavljen na ovom strateškom spoju kopna i mora, grad je bio ključni trgovački centar.

İstorijski grad Istanbul smešten je na poluostrvu ograničenom sa tri srtane Marmarskim morem, Bosforom i Zlatnim Rogom. Bio je glavni grad tri velika carstva: Rimskog, Bizantijskog i Otomanskog i više od 1600 godina preko 120 imperatora i sultana vladali su iz ovog grada. Nijedan drugi grad na svetu ne može tvrditi takvu odliku. Okružen Rimskim zidinama iz 5. veka i rasprostirući se preko sedam brda, Istanbul se diči remek delima Turske umetnosti i veličanstvenim sultanovim džamijama koji okrunjuju brda. Grad predstavlja izvrsnu, veličanstvenu i spokojnu siluetu iz svih pravaca. Zlatni Rog, koji je veoma sigurna prirodna luka, igrao je značajnu ulogu u razvoju grada. Istanbul je oduvek bio grad tolerancije, gde su džamije, crkve i sinagoge bile jedna uz drugu. Grad raste dinamično i razvija se punom brzinom na istočno-zapadnoj osi preko obale Marmarskog mora. Istanbul je živopisna metropola s 15 miliona stanovnika, gde hoteli sa pet zvezdica nude raskošan smeštaj i gde se slavni restorani porede sa najboljim New Yorkškim ili Londonskim restoranima.

Šta raditi u Istanbulu?

Dnevne ekskurzije koje su dostupne tokom godine će vam dati priliku da posetite najvažnije istorijske lokalitete, muzeje, poznati Veliki Bazar i okolinu. Ekskurzije koje polaze od hotela u luci upoznaju vas sa spomenicima na istorijskom poluotoku u poludnevnim izletima. Imate priliku posetiti Muzej Aja Sofija, Džamiju Sulejmana Veličanstvenog, Sultan Ahmedovu džamiju (takođe poznatu kao Plava Džamija), Hipodrom i Muzej Topkapi Palače. Takođe, možete učestvovati u izletima koji vas vode na Bosfor ili na azijsku stranu grada. Nakon toga, ćete se vratiti kući sa nezaboravnim i prelepim uspomenama.

Rimske utvrde, Muzej Chora (Kariye), poznate po svojim freskama i mozaicima iz kasnog Bizantijskog perioda, toranj Galata poznat po veličanstvenoj panorami grada, Dolmabahçe palata na Bosforu – najbogatija palata-muzej na svetu, arheološki muzeji, muzej Tursko-Islamske umetnosti, tržnica začina i ostali, zahtevaju trodnevno-četverodnevno vreme obilaska.

Krstarenja Bosforom… Vožnja trajektom po Bosforu bila bi među najnezaboravnijim. Mogli biste biti zaneseni neuporedivom lepotom „yali“ rezidencija koje se pružaju obalom i sa kojih se mnoge davne ljubavne priče oslikavaju u vodi, luksuznim modernim vilama dvadesetog veka, Dolmabahçe palatama, Beylerbeyi i Göksu, Rumeli i Anadolu tvrđavama, ostacima ribarskih naselja, restoranima, čajnim baštama i noćnim klubovima. U istome danu, možete se osvežiti u vodama Crnog mora, a potom se odmoriti uz šoljicu kafe u čajnoj bašti na mirnoj obali Marmarskog mora uživajući u lepotama istanbulskog moreuza.

Istanbul je mesto gde se susreću antika i savremenost. Za kupovinu postoji velika mogućnost izbora. Velika Tržnica i velike poznate trgovine pored nje, trgovinski centri Ak Merkez, Galleria, Capitol i mnogi drugi, prodavnice u četvrtima Nişantaşı i Beyoğlu i u ulici Baghdad, na usluzi su vam tokom cele godine.

Velika Tržnica je još uvek uspela zadržati ugođaj ”starih dobrih dana” iz snova, ipak vam predstavlja i najnovij izbor modernog sveta: privlačni nakit, bakrene radove, prostirke, kožnu odeću, antilop odeću i mnoge druge… mogli biste izgubiti pojam o vremenu tokom šetnje Velikom Tržnicom.

Pored njegove istorijske važnosti i kulturnog nasleđa, grad je obogaćen modernim hotelima, elegantnim restoranima, noćnim klubovima, istorijskum tržnicama i prodavnicama.

 

IZMIR

Izmir je treći grad po veličini u Turskoj, sa oko 2.5 miliona stanovnika, druga po veličini luka u Turskoj i dobro razvijeno prevozno čvorište. Nekada drevni grad Smirna, sada je moderni, razvijeni i prometan trgovački centar, postavljen uz veliku obalu i okružen planinama. Široki bulevari, ostakljene građevine i moderni trgovinski centri okićeni tradicionalnim krovovima od crvene cigle, tržnica iz 18. veka i stare džamije i crkve, iako grad više ima ozračje Mediteranske Evrope nego tradicionalne Turske.

Klima je ugodna, sa prilično blagim letom zbog prilično blagog poveterca sa Egejskog mora. Duga privlačna šetnica uokvirena palmama, Birince Kordon, koja se prostire duž celoga grada do Alsancak Ferry Terminala, popularno je mesto za večernje šetnje, sa mnogim kafeima uz obalu. Izmir ima dobar kulturološki i zabavni program, od Arheoloških i Etnografskih muzeja, do Izmirske Državne Opere i Baleta i Izmirskog Državnog Sinfonijskog Orkestra, do mnogih barova i klubova. Kosmopolitski i živopisan grad biva još posećeniji za vreme Internacionalnog Izmirskog Festivala (sredina meseca juna do sredine meseca jula) sa muzikom i plesom, takođe i sa izvedbama u blizini Cesme i Efesa.

Šta raditi u Izmiru?

Kemeraltı Tržnica: Velika tržnica u gradskom centru rasprostire se od obalne ceste do područja Konaka, i najvažniji je trgovački centar sa širokim izborom proizvoda. Kombinacija je modernih poslovnica, trgovina i kafea, sa antikvitetima, sušenim voćem, kućanskim i kožarskim proizvodima, u starim uličicama natkrivenim svodovima i kupolama.

Unutar tržnice nalazi se jedna od najzanimljivijih izmirskih građevina: Kizlaragasi Hani je veliko otomansko prenočište unutar Halim Agine tržnice, izgrađeno 1745. godine. U ovoj natkrivenoj tržnici prodaju se ručni radovi, prostirke, kožarski proizvodi i suveniri. Mnogobrojni su ulazi u tržnicu, od Basmane, Konaka i Anafartalara. Konak je jedan od najstarijih područja grada, s većinom građevina koje su pretrpele veliki požar, iako se tradicionalna područja postepeno moderniziraju. Na ovom mestu nalazi se glavno obeležje grada: Saat Kulesi (otomanski toranj sa satom) ukrašen pločama.

Asansör (dizalo): Dizalo je konstruirao židovski poslodavac Nesim Levi 1907. godine, kako bi život lokalnih stanovnika učinio lakšim, da bi se mogli penjati u svoje domove na vrh brda. Danas ga posetioci koriste kako bi se divili pogledu na stare ulice i Mithatpašine kuće. Smešten u srcu izmirske stare židovske četvrti, ugrađen je u 50 metara visoku ciglom zidanu kulu i, nakon obnove 1992. godine, tu se sada nalazi kafe na najvišem katu, a izvorni hidraulični sistem izložen je u prizemlju. Na vrhuncu, 1930-ih godina, također je sadržavalo pozorište, kino, sto s osvježenjima i fotografsku prodavaonicu.

Kültürpark: Veliki Park Kulture u gradskom centru jedan je od najbujnijih zelenih površina u Izmiru i pokriva 30 hektara. Tu je smešten zoološki vrt, umetno jezero, toranj za skakanje sa padobranom, otvoreno pozorište i brojni barovi i kafei. Od 1936. godine, svakog avgusta on je mesto održavanja Međunarodnog Izmirskog Sajma.

Botanička bašta: Jedna od najboljih botaničkih bašti u Turskoj nalazi se na zemljištu Ege Univerziteta. Tu se nalazi oko 3000 vrsta biljaka, od tropskih područja do Alpa, od kojih su mnoge uzgajane u umetno stvorenim uslovima. Arboretum sadrži hiljade vrsta drveća i grmova, a herbarijumski centar sadrži sušene uzorke biljaka koji su sačuvani za potrebe naučnih istraživanja.

Ne odlazite dok:

 • Ne posetite Birgi Cakiraga rezidenciju, Kızlarağası Han i Asansör,
 • Ne zakoračite u prošlost u Izmirskom Arheološkom Muzeju, Ataturk Muzeju, Kordonboju i Kemeralti Tržnici,
 • Ne probate izmirske poznate mesne kuglice u Asansor restoranu,
 • Ne kupite Ödemis svilu (Pembizar), ručno oslikane maramice i plave Görece kugice,
 • Ne posetite Međunarodni Festival u Izmiru

 

ANTALIJA

Antaliju je osnovao Attal Drugi, kralj Pergamuma, 159. godine pre nove ere, koji je naredeo svojim muškim podanicima da mu nađu raj, po kome je grad i dobio ime Attaleja. Ovaj grad je raskrsnica drevne Pamfilije, Psidije i Licije i utvrđen je na najplodnijoj anadolskoj zemlji. Antalija je kroz svoju istoriju bila centar kulture, umetnosti, arhitekture i mitologije. Priroda sačinjena od modro plavih mora, predivnih Taurus planina, strasnih vodopada, bulevara sa nizovima palminog drveća, nagrađivanom lukom i svetski poznatim turističkim naseljima, čini Antaliju glavnim turističkim gradom.

Šta raditi u Antaliji?

Antalija je istorijski i umetniči bogata. Stara četvrt Kaleići ima uske krivudave ulice, omeđene starim gradskim zidinama koje sada mirnu četvrt štite od buke betonske milionske metropole. Severni Kaleiç park (deo Seldžuka i Tuzdžulara) je većinom sačinjen od turističkih trgovina i restorana koji se prostiru duž uskih lavirintskih ulica. Kilinćarslan malo je mirniji ali i dalje ljubak deo grada. Iako postoje i drugi ulazi, najbolje je ući i izaći iz stare četvrti na prekrasna Hadrijanova Vrata, koja je izgradio rimski imperator Hadrijan kao ulazni luk u grad. Hadrijanova Vrata će vas dovesti do Kilinçarslan okruga. Yivli Minare – Žljeboviti Minaret: na ovom području, možete videti poznati 125 stopa visok žljeboviti minaret i džamiju. U blizini je stara zgrada tržnice sa zanimljivim ulazom i urušenim kapijama. Sat kula (Saat Kulesi) – otomanski toranj sa satom i Pašina Džamija (Pasa Camii). Yat Limanı – utvrđena rimska luka: – prelepa luka okružena gradskim zidinama izgrađenim za vreme Rimske Ere. U blizini je İskele džamija. Kesik Minare – Džamija sa slomljenim minaretom, prelepe ruševine starog rimskog hrama, koji je vremenom pretvoren u krščansku crkvu i, na kraju, u džamiju. Hıdırlık Kulesi – toranj na ivici gradskih zidina sa panoramskim pogledom na marinu i luku. Ataturkova kuća (odmah pokraj okruga Kilinćarslan, šetnice Karaalioglu Parka duž Ataturkovog puta) – kuća u kojoj je prvi predsednik Turske boravio tokom svojih poseta Antaliji.

Plaže:

 • Konyaalti plaža (zapadno od grada),
 • Aqualand, koji je veliki kompleks vodenog parka na Park Plaži,
 • Antalya Aquarium – najveći tunelski akvarijum,
 • Aktur Lunapark Antalya – sajmište sa raznim vožnjama
 • Lara plaža (istočna strana grada)

Severni deo grada:

 • Antalija zoološki i prirodni Park – 400 akri zoološkog vrta, sa pristupom vozom do poslednje stanice.

Izvan grada:

 • Ruševine Perge – (autobusi koji voze do Aksua mogu vas dovesti do ceste koja vodi do ruševina Perge) fantastične ruševine rimskog grada, sa hipodromom, pozorištem koje je još uvek očuvano. Južna kupatila vrlo dobro pomažu pri stvaranju slike o tome kako je Perge izgledalo u svoje vreme.
 • Vodopadi Düden – vodopad koji pada preko južnoistočnih litica grada.
 • Aspendos – prelepo očuvano pozorište iz rimskog perioda.
 • Side – drevni rimski grad u blizini Manavgata.
 • Drevne gradske ruševine u prirodnom okruženju (deo parka prirode).
 • Demre/Myra – drevne Licijske ruševine sa grobnicama, Myra je također dom svetog Nikole, odnosno ”Deda Mraza.”
 • Džamija Iskele: džamija iz 19. veka u blizini Marine.
 • Karatay medresa: medresa (islamsko teološko semenište) izgrađeno 1250 od strane Emira Celaleddin Karataya.
 • Džamija Kesik Minare (Slomljeni minaret): Nekada rimski hram pretvoren u bizantijsku Panaglia crkvu i na kraju u džamiju.
 • Džamija Tekeli Mehmed Paše: džamija iz 18. veka izgrađena u čast Tekeli Mehmed Paše.

Arapsu most je rimski most u Antalijji. Dobro očuvani pešački most nalazi se na okrugu Arapsu, 5-6 kilometara zapadno od gradskog centra, podno drevnog humka koji je povezan sa grčkom kolonijom Olbijom.

 

BATMAN

Batman je jedno od najpoznatijih anadolijskih mesta u Turskoj. Region je poznat po svojoj istorijskoj slavi i prirodnim bogatstvima. Batman je obdaren tokom istoimene reke, koja se na kraju uliva u Tigris. Odvojen od prirodnog poleta i lepote koju reka izaziva, Batman krase veličanstvene Taurus Planine. Planinski masiv daje pejzažu neuporedivu lepotu. Most Malabadi je impresivna građevina koja se nalazi iznad reke u Batmanu.

Naftna industrija je donela mnogo razvoja na ovom području. Region je dobro povezan prugama i ima prostrane autuputeve.

Šta raditi u Batmanu?

malab

Most Malabadi

Malabadi most je arhitektonsko remek delo izgrađeno tokom perioda Abasida. Bogati trgovac iz dinastije Abasida dao je sagraditi ovaj most u dobrotvorne svrhe. Prema drugom verovanju vlasti, most je sagrađen tokom Artukianskog perioda 1147. godine i prihvaćen je kao građevina blizanac Starog mosta u Mostaru. Most ima jedan luk i dva ulaza. Na Malabadi mostu izgrađene su prostorije za odmor i spavanje i za zaštitu ljudi od opasnosti. Pored toga što je most, ova građevina ima mnoge druge funkcije i predstavlja mesto koje se mora posetiti.

Manastir Kryakos

haske

Hasankeyf

Hasankeyf je drevni grad i okrug smešten uz reku Tigris u mestu Batman, u jugoistočnoj Turskoj. Proglašen je prirodnim spomenikom Turske 1981. godine.

bursk

BURSA

Bursa je smeštena na severozapadu Anadolijskog poluotoka i jugoistočno od Marmarskog Mora. Obale Marmarskog mora su udaljene 135 kilometara od grada. Najvažniji vrh mesta je Uludağ, koji je sejalište i nacionalni park. Najznačajnija jezera su Iznik i Uluabat.

Šta raditi u Bursi?

Kao prvi glavni grad Otomanskog Carstva, Bursa je poznata kao grad gde su otomanski arhitekti iza sebe ostavili tursku Seljuk arhitekturu prošlosti i razvili vlastitu Otomansku arhitekturu džamija (delimično oslanjajući se na perzijske i bizantijeske uzore) koja je potom svoj najveći trag ostavila u uzvišenim otomanskim džamijama u Edirneu (drugi glavni grad imperije) i Istanbulu (treći i poslednji imperijski glavni grad). Svako koga zanima arhitektura trebao bi videti unikatnu džamiju Muradiye – Hüdavendigâr (1366) u Çekirgeu, Ulu džamiju seldžučkog stila (Velika Džamija, 1399), ranu otomansku Yesil džamiju na prelazu stilova (Zelena džamija 1424), džamiju sličnu Muradiye džamiji (Džamija Sultana Murata II, 1426) i otomansku rokoko Džamiju Emir Sultana (1805). Prelepe džamije nisu jedino što se moze videti u Bursi. Grad ima mnogo neobičnih starih otomanskih kuća, posebno u okrugu Hisar, zapadno od centra grada.

Predgrađe Burse, Çekirge, poznato je širom Turske po banjama sa toplom termalnom vodom. Kao jedna od Turskih vrhunskih toplica, u Çekirgeu su smešteni najbolji, najudobniji, višerangirani hoteli u gradu, iako su i u gradskom centru hoteli jako uslužni.

Prodavnice su vrlo dobre u Bursinoj natkrivenoj tržnici (Kapali Çarsi) i u susednim hotelima, uključujući Koza (Silkwork Cocoon), Han, Ipek Han, i nekoliko drugih u centru grada u blizini Ulu džamije. Obedovanje je još jedan od specijaliteta u Bursi, kao grad i region su dugo poznati po svom svežem voću (osobito po breskvama), slatku od kestena (kestane sekeri), a posebno po Iskender kebapu, komadima pečene jagnjetine u sosu od maslaca i pikantnom sosu od paradajiza.

Možete pobeći na vrh Uludag (Veliku Planinu), Mount Olimp drevne provincije Betinije. Izdiže se prema jugu grada, koji je izgrađen na njegovim padinama. Teleferik (žičara) istočno od centra grada vodi vas skoro do vrha, kako biste pešačili (samo zbog svežeg, hladnog zraka) leti, a zimi skijali.

 

ELAZIĞ

Elazig je najpravilniji, dobro planiran i prelep grad koji se nalazi u Elazig provinciji Istočne Turske. Smešten na plodnoj zemlji u blizini planine (visoka 4350 stopa), ovaj grad je na altitudi od 1020 metara iznad nivoa mora i okružen je vinogradima i baštama. Grad je estetski veličanstven, čemu je mnogo pridonio položaj grada u sred prostrane ravnice koja je okružena modrim planinama. Tu je i nekoliko jezera i reka koje uvećavaju njegovu lepotu. Elazig je obdaren mnoštvom prirodnih izvora. Obilna vodoopskrba iz ogromnih reka poput Eufrata (Firat) i bogati mineralni depozit iz zemlje, zajedno doprinose brzoj industrijalizaciji. Agrikultura je takođe prosperitetna zahvaljujući obilovanju plodnog tla, vode i različitih prehrambenih proizvoda poput žitarica, pirinča i slično. Međutim, glavni proizvod ove regije je vino. Elazig također trguje usevima i stokom. Brane Keban i Karakaya na reci Eufrat uslovili su porast nivoa vode na nekoliko umetnih jezera od kojih je jezero Keban najveće i ima važan doprinos u hidrauličkoj proizvodnji električne energije.

Regija je takođe i kulturološki dosta razvijena. Harput, 5 kilometara severno od Elaziga, bila je kulturološka prestolnica regiona. Mnogi poznati naučnici i umetnici su se školovali u Harputu, koji se može opisati kao „stvarni primer grada iz bajki”. Elazig, sa svojom dugogodišnjom otomansko-seldžučkom vezom, također je isklesao i vlastitu kulturološku nišu.

Elazig je vredan posete zbog svojih istorijskih i prirodnih bogatstava poput istorijskog dvorca Harput, jezera Hazar, umetnih jezera Karakaya i Keban, skijaških centara i pećine Buzluk.

 

GAZIANTEP

Mesto Gaziantep jedno je od najstarijih kulturnih centara severnoistočne Anadolijske regije. Istorija grada datira 4000 godina pre nove ere i većina civilizacija bile su osnovane na okolnim područjima. Grad se nalazi između Mezopotamije i Mediterana i na raskrsnici je puteva koji spajaju istok sa jugom i sever sa zapadom, a nalazi se i na istorijskom Putu Svile. Provincija Gaziantep mesto je sa pronalascima, tvorevinama i građevinama iz Paleolitika, Neolitika i Kalceolitika, Brončanog doba, Hitita, Medijana, Asiraca, Perzije, doba Alexandra Velikog, Selefija, Rimljana, Bizanta, Abasida i Seldžuka. Pored njegovih kulturnih bogatstava, Gaziantep je turistički raj sa svojim prirodnim lepotama, geografijom, bogatim izborom hrane i mogućnosti kupovine.

Grad Gaziantep, zadržavši i lokalni naziv Antep, glavni je grad pistacija u svetu. Vrlo je dobro poznat po svom izvanrednom i opsežnom izboru baklave, a prah pistacija može se često videti posut po mnogim jelima. Gaziantep ima visoku reputaciju u svim sferama kulinarstva, zato dođite gladni! Vrvi muzejima, pa bi svako trebao moći naći nešto što će ga zainteresovati. Ne propustite posetiti novoizgrađeni Zeugma muzej, u kome se nalaze neki od najznačajnijih mozaika. Sa vrha dvorca Kale, može se pružiti izvrsan pogled na grad i bolje razumeti istorija grada šetajući se muzejima. Mnoga blaga mogu se naći na tržnici Copper, koja je uvek puna i odzvanja čekićima. U centru Gaziantepa (Antepa) smešten je prelep drevni dvorac. Prava poslastica grada je neverovatna hrana. Pistacije i baklava se smatraju najboljim u svetu i moram se složiti sa tim. Tržnica bakra također je dobra i prvoklasna.

Poznata po jakoj kafi, Turska nudi niz starih i novih kafea za skratiti vreme i odmoriti se. Tahmis Kahvesi postoji od 1635 godine, iako je originalna zgrada oštećena prilikom nekoliko požara. Trenutna oko sto godina stara građevina, međutim, još uvek podseća na tradicionalnu kafe kuću. Smeštena odmah ispred tržnice bakra, ovo je idealna lokacija za zastati i probati neki domaći ukus, bilo to kafa, čaj ili nargila. Obično možete naići na igru backgammon i muziku uživo tokom vikenda. Kako biste okusili Antep, probajte menengiç, tursku kahvu napravljenu sa sirovim pistacijama.

 

ORDU

Po pitanju pomorskog turizma, Ordu je najpogodniji grad istočnog regiona Crnog mora. Grad ima zadovoljavajući potencijal za zahteve turizma susednih gradova, prema postojećim plažama ili naseljima kraj obale. Prirodne plaže su Güzelyalı u centru Ordua, Kiraz Limanı, Fatsa, Ünye, Gülyalı i Perşembe.

Nemojte otići a da ne:

 • Posetite Paşaoğlu rezidenciju i Etnografski muzej,
 • Vidite Çambaşı, visoravni Keyfalan i Perşembe i brdo Boztepe,
 • Probate ribu i pitta hleb,
 • Kupite lešnik i proizvode od lešnika, štap za šetnju, oslikane maramice i slike nastale spaljivanjem.

 

SAMSUN

Samsun, smešten u regiji Crnog mora, jedan je od gradova u regionu koji ima najviši turistički potencijal zbog svojih prirodno istorijskih i kulturnih bogatstava, mogućnosti moreplovstva, vazduhoplovstva, vazdušnog pristupa i pristupa prugom. Samsun vremenom čuva svoju važnost i imovinu time što je on mesto početka Turskog Oslobodilačkog Rata, dolaskom Ataturka na dan 19. maja 1919. godine s namerom da obrani Anadoliju. Grad je ugodan i njegovo središte, Cumhuriyet Meydani (Trg Republike), nalazi se u blizini luke. Severno od Cumhuriyet Meydani (na Atatürk Bulvaru) nalazi se turistički informacioni centar.

Istočno od turističkog informacionog ureda nalaze se Arheološki i Ataturkov muzej. Arheološki deo muzeja predstavlja drevne artefakte pronađene u okolini Samsuna. Deo posvećen Ataturku sadrži fotografije iz njegovog života i neke osobne stvari (otvoren je od 8:30 do 12:00 i od 14:00 do 17:00).

Ne smete otići a da ne:

 • Posetite Arheoloski i Etnografski muzej u Samsunu,
 • Vidite brončani kip, Počasni Spomenik; on simbolizira Ataturkov dolazak u Samsun na datum 19. maja 1919. godine pred početak Oslobodilačkog rata,
 • Probate Samsunsku pitu i pržene krastavice u restoranima na Kurupelitu i Bafra kremasti turski specijalitet.

 

TARSUS

Tarsus, rodno mesto svetog Pavla, sada je većim delom moderni industrijski i komercijalni grad na turskoj istočnoj Mediteranskoj obali, zapadno od Adane.

Istorijski gradski centar krasi nekoliko zanimljivih objekata:

Crkva – džamija (Kilise Cami, ili Baytimur Cami) u gradskom centru sagrađena je kao crkva oko 300. godine, najverovatnije posvećena svetom Pavlu. Nakon što je hiljadu godina bila crkva, pretvorena je u džamiju 1415. godine kada je grad od Bizantijaca osvojio turski vladar Ramazanoglu.

Danas, Tarsus je moderan grad sa ne baš mnogo izglednih interesa za posetioce, ali nekoliko ih je vredno spomena. Bunar svetog Pavla nalazi se u dvorištu za koje se veruje da je mesto na kome se nalazila kuća svetog Pavla, što je oko 300 metara severno od područja Republike u Kızılmurat Distriktu. Arheološka istraživanja pokazala su da Bunar svetog Pavla i okolna područja imaju rimske, bizantijske i otomanske kulturne slojeve. Ovo mesto je za neke hodočasnička destinacija i veruje se da voda iz bunara ima lekovite osobine. Nekoliko ulica sa istorijskim kućama u blizini bunara svetog Pavla zanimljive su za prošetati se njima, predstavljaju pogled na to kako je grad izgledao veći deo svog postojanja tokom prošlog veka. Muzej Tarsus sadrži umetnička dela iz perioda Rima, Bizanta i Otomanskog perioda, rimski i bizantijeski novac, zemljano posuđe i metalne materijale. Kleopatrina Kapija, koja se nalazi na zapadnom delu Tarsusa na cesti za Mersin, datira iz otprilike 40. godine pre nove ere. U gornjem delu sela Sağlıklı, 15 kilometara od Tarsusa, nalaze se ostaci rimske ceste. U blizini Izmira, viseći na kraju litice na oštroj padini u blizini Altindere, nalazi se najvažniji i najprestižniji samostan u ovom području: Devica Crnog Kamena ili Crna Devica.

 

TOKAT

Oblast Tokat smeštena je na području sliva reke Yeşilırmak gde su osnovane i gde je vladalo 14 država i brojne kneževine od 4000. godine pre nove ere i svaki deo zemlje predstavlja tragove i ostatke ovih civilizacija i na ovom području moguće je upoznati njihovo istorijsko i kulturno stvaralaštvo. Među ovim stvaralaštvima i ruševinama nalaze se drevni Hittitski gradovi Sebastapolis u Masat Tumulusu, drevni rimski gradovi, pansioni, kupališta, bezistani, džamije, mostovi i mauzoleji.

Nemojte otići a da ne:

 • Posetite pećinu Ballica
 • Posetite Gökmedresu, Latifoğlu Mansion, Beysokağı, Sentemur mauzolej , Taşhan, Ali Paşinu džamiju, Meydan džamiju i most Hıdırlık,
 • Posetite čudesni spektakl na jezeru Kaz, jezero Reşadiye Zinav, Almus Dam i prirodna šetališta područjima kao što su Topçam, Gürnlevik i Çamiçi,
 • Posetite Yazmacılar bazar, Bakırcı bazar, Zurnacı (prodorne cijevi) bazar, Çarıkçı (sandale od sirove kože) bazar
 • Posetite sela gde su izloženi ručno pletena odeća i autentična lokalna kultura,
 • Kupite ručno izrađeni rubac presovan drvetom,
 • Okupate se u istorijskoj banji Tokat
 • Probate različita jela, posebno Tokatski kebab i ukusna vina iz mesta Tokat,
 • Napijete se vode iz svetski poznatog Niksar Ayvaz izvora vode.

 

UŠAK

Uşak se nalazi na području koje spaja zapadnu i centralnu Anadoliju sa unutrašnjom Egejskom oblašću. Naselje doseže period antičkog brončanog doba, Frig, Lydia, Perzija, Rimljani, Istočno Rimsko Carstvo, Seldžuci, Bizantijci i Otomani vladali su Ušakom. Umetnička dela, koja pripadaju ovim periodima, čine turistički potencijal grada.

Šta raditi u Ušaku?

Ulubey Kanjoni: 75 kilometara dug kanjon, sastavljen od karakterističnih geoloških struktura na južnom i jugozapadnom delu grada.

Paşa Inn: Paşa Inn, kojeg je konstruirao francuski arhitekt u 19. veku, korišćen je kao pansion, a posle obnove pretvoren je u hotel.

Bezistan: Talijanski arhitekt konstruirao ga je kao dvospratni usečeni kamen sa 30 soba 1901. godine. Prvi sprat korišćen je kao bazar, a gornji sprat koristi se za različite poslovne namene.

Most Cilandiras, koji se nalazi u pokrajini Karahali, na reci Banaz, izgradili su Lidijcu na kraljevskoj cesti. Kameni lukovi, ukrašeni dijetom, međusobno su uklešteni.

Džamija Burma: jedna od građevina iz 14. veka Otomanskog doba. Datum izgradnje nije tačno poznat. Spaljena je 1862. i 1922. godine i obnavljana je dva puta 1988.

Arheološki muzej: veoma bogata umetnička dela il Calcholitičkog perioda do Bizantijskog izloženi su u muzeju koji je ponovo uređen 1996. godine sa povratkom Karunove riznice.

Sebaste (Selcikler): grad Sebaste kojeg je osnovao rimski imperator August 20 godina pre nove ere pod imenom Sebaste. Jedan je od 12 najvažnijih gradova rimskog perioda. Postao je biskupijski centar okolnih gradova tokom 9. veka nove ere. Grad je prošao kroz veličanstvena vremena tokom Bizantijskog perioda, i tu se nalaze dve crkve poznate kao mala i velika.

Blaundos (Sülümenli): osnovali su ga stanovnici Makedonije nakon pohoda Aleksandra Velikog u Anadoliji, blizu naselja Sülümenli u mestu Ulubey. Najznačajnije građevine su dvorci, hramovi, pozorište, stadion i kamene grobnice. Alaudda (Hacimköy), Mesotimolos (Düzköy), Akmonia (Ahatköy) su pod ruševinama koje morate posetiti u Ušaku.

Karunovo blago: sredinom 1960-ih, odnešeno je u Ameriku iz spomenika blizu naselja Gure u Ušaku, a ponovo vraćeno po sudskoj odluci 1993. godine i predstavlja Lidijska umetnička dela iz 6. veka pre nove ere. 450 malih i velikuh delova ovoh blaga izloženo je u Arheološkom muzeju od 1966. godine.