одељак

LUKOVI I STRELE BOLESTI: PARKINSONOVA BOLEST

Parkinsonova bolest, noćna mora starijih osoba, hronično je neurološko oboljenje koje je uzrokovano smanjenjem nivoa materije zvane dopamin u mozgu. Oboljenje je posledica smanjenja ili povrede cerebralnih stanica koje luče dopamin, usled starenja.

Parkinsonova bolest, takođe poznata kao ‘’bolest starih’’, a kolokvijalno poznata kao ‘’drhtavi potres’’, više nije neizlečiva, zahvaljujući mogućnosti upotrebe lekova i neurosimulatora (mali baterijski uređaj). Navodeći da je Parkinsonova bolest hronični poremećaj, a učestalost je 1/300 za ljude starije od 65 godina, neurohirurško odelenje grupacije Medical Park bolnica u Turskoj obavestio nas je o noćnoj mori starijih osoba, Parkinsonovoj bolesti:

Što je Parkinsonova bolest?

Parkinsonova bolest hronično je neurološko oboljenje koje nastaje usled smanjenog nivoa materije zvane dopamin u mozgu. Uzrokovana padom ili ozledom stanica mozga koje luče dopamin usled starenja, bolest vodi do poremećaja motorike i refleksnih pokreta. Bolest se najčešće manifestira podrhtavanjem u rukama i nogama, usporenjem pokreta, krutošću i nestabilnosti hoda.

BITAN UTICAJ NA DRUŠTVENI ŽIVOT

Parkinsonova bolest povezana je sa sporošću pokreta (bradikinesia), što rezultira nemogućnošću obavljanja poslova neovisno i samo uz pratnju i ovisnost o drugima u svakodnevnim rutinskim aktivnostima. Dakle, pacijenti su prinuđeni izolirati se od poslovnog i društvenog života na početku i intermedijalnim stadijima bolesti, dok bi trebali imati podršku drugih kako bi preživeli u poodmaklom stadiju bolesti. Ti problemi vode do negativnih efekata po emocionalno zdravlje, zatvorenosti u sebe ili depresije kod pacijenata koji već pate od usporenosti pokreta i drhtavosti.

RAZGOVOR SA BOLESNIKOM TOKOM OPERATIVNOG ZAHVATA

Cilj ‘’snimanja uz pomoć mikro-elektrode i tehnike simulacije’’, koji nam omogućavaju ‘’slušanje električne aktivnosti jednog neurona (moždane ćelije)”, je identificirati stanice koje su uključene u proces i anatomske strukture koje okružuju promatranu stanicu. U tu svrhu, pacijent treba biti budan tokom operacije i intraoperativno razgovaramo sa njim. Elektrodu sa dvomikronski debelim vrhom unosimo u mozak pod vodstvom kompjutera i elektroda je spojena na kompleks krugova; dakle, možemo slušati električnu aktivnost jednog neurona ili možemo promatrati reakciju pacijenta na niske simulacije. Prema tome, merimo reakcije pacijenta i lakše je dosegnuti ili identificirati područja delovanja. Pacijent je budan tokom prvih 3-4 sata operacije i sarađujemo sa pacijentom međusobno. Ova tehnologija, nazvana “snimanje uz pomoć mikro-elektrode i tehnike simulacije”, omogućava nam da postignemo naš cilj. Zahvaljujući ovom sistemu koji je povezan sa stopom pogreške od 80 mikrona, možemo identificirati problematične neurone i anatomske strukture oko njih. Potom, primenjujemo lasersku metodu koja je nešto poput spaljivanja lezije i zatim se ugrađuje neurosimulator.

POTPUNO SLOBODAN ŽIVOT UZ POMOĆ NEUROSIMULATORA

Implantacija neurostimulatora predstavlja postavljanje dve elektrode na regije uključene bilateralnom operacijom. Baterija slična srčanom simulatoru, postavlja se na potkožni sloj prsnog koša i žice za proširenje provedene su kroz podkožni sloj i tako su elektrode spojene na bateriju. Sistem nije vidljiv. Možete videti ili osetiti ispupčenje (ili otok) na prsnom košu. Zatim, pomoću računalnog sistema možemo podesiti frekvencije i parametre stimulacije, koji su korisni za pacijenta. Pacijent bi često trebao dolaziti na kliniku tokom postoperativne 2-3 nedelje. Normalne svakodnevne aktivnosti mogu se nastaviti nakon optimalnog prilagođenja sistema. Pacijenti će imati impresivno poboljšanje i mogli bi se u postoperativnom periodu vratiti normalnom svakodnevnom životu.

NEUROSTIMULATOR ELIMINIRA DRHTANJE U PROCENTU OD 90 POSTO UKOLIKO JE ODOBRAN PRAVI PACIJENT

Uspešna operacija može vratiti sat natrag u prvu ili drugu godinu stanja kod pacijenta, koji ima Parkinsonovu bolest 10 godina, ako je izabran pravi pacijent. Moguće je da se u potpunosti eliminira podrhtavanje barem u jednom ruci (desnoj ili levoj polovini tela) po stopi od 85-90 posto. Iako postoje varijacije među pacijentima, klinička stopa poboljšanja je oko 80% u bolesnika sa distonijom, ili drugim rečima, kod 20% pacijenata sa distonijom nema odgovora na lečenje.

MEDICAL PARK – 65% PACIJENATA PUTUJE IZ ZALIVA

65% međunarodnih pacijenata kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest putuju u Tursku iz Zaliva da ugrade “Implant neurosimulacije za Parkinsonovu bolest” u Medical Park grupaciji bolnica.

Medical Park grupacija bolnica, jedna od vodećih igrača u sektoru, napravila je veliki napredak u medicinskom turizmu u poslednjih nekoliko godina i počela da ima veliki broj zahteva tretmana od međunarodnih pacijenata širom sveta, uključujući Bliski Istok.

Medical Park privlači najveći broj međunarodnih pacijenata nudeći kompletnu uslugu za svoje međunarodne pacijente od dolaska u Tursku do povratka natrag u svoje zemlje, brinući se za svaki detalj, kao što su njihov prevoz, transfere, smeštaj, smernice za lečenje i lekovi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>